Büyük Para, Büyük Anlaşmalar – Ancak Trump’ın FDI Denemesi Netlik Gerektiriyor

Büyük Para, Büyük Anlaşmalar – Ancak Trump’ın FDI Denemesi Netlik Gerektiriyor

ABD Başkanı Donald Trump, üç ülkeden oluşan Körfez ziyaretinin ilk durağı olarak Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’a varıyor. Ziyaretinde, ABD’nin ekonomisine büyük yatırımlar çekmek ve Amerikan mallarını satmak temel hedefidir.

Bu bağlamda, ABD geçen hafta, özellikle ulusal güvenlik veya yüksek rekabet gerektiren sektörlerdeki uluslararası yatırımları kolaylaştırmak için bir pilot program başlatılacağını duyurdu. Ancak, detaylar henüz açıklanmadığı için, yapılacak reformların ne kadar etkili olacağı belirsizliğini koruyor.

Yatırım Yolu ve Hedefler

Hazine Bakanlığı’nın duyurusunda, yeni bir “hızlı geçiş süreci” kurulacağı ve bu sürecin, dost ve müttefik ülkelerden gelen yeni yatırımları teşvik etmeyi amaçladığı belirtiliyor. Ancak bu süreç hakkında daha fazla detay verilmiş değil. Hazine Bakanı Yardımcısı Michael Faulkender geçen ay yaptığı bir konuşmada, bu girişimin “erken aşamalarda” olduğunu ve özellikle “tekrarlanan dosya sahipleri” için açıklamaları hızlandırma çabalarına odaklandıklarını ifade etti.

Körfez Ülkeleri ve ABD İlişkileri

Trump, Körfez bölgesinde Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni kapsayan üç günlük bir ziyaret gerçekleştirecek. Analistlere göre, bu ziyaretin odak noktası en büyük Arap ekonomilerinden Riyad ve Abu Dabi olacak. Bu ülkeler, Kamu Yatırım Fonu ve Mubadala gibi egemen yatırımcılar aracılığıyla önümüzdeki 4 ila 10 yıl içinde ABD ekonomisine toplam 2 trilyon dolarlık bir yatırım yapmayı taahhüt etti.

ABD’nin Yatırım Sürecindeki Değişiklikler

Yatırımcılar, ABD’deki semikondüktörler, yapay zeka (AI), uzay ve savunma teknolojileri gibi sektörlere yatırım yapmak istiyor. Ancak analistlere göre, Körfez ülkelerinin ABD’deki yatırımlar için daha özelleştirilmiş, daha hızlı bir süreç talep ettiği açıkça belirtiliyor. Hazine Bakanlığı’nın açıklamaları coğrafi olarak tarafsız olsa da, arka planda Körfez’in bu taleplerinin etkili olduğu görülüyor.

Çip İhracatı Kısıtlamaları ve Yatırımların Geleceği

CFIUS, ulusal güvenlik tehditlerine karşı yabancı yatırımları Başkan’a sunma yetkisine sahip. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden gelen yatırımların Amerikan yapay zeka şirketlerine yapılması birkaç hafta içinde onaylandı. Ancak, 2023 Ekim’inden bu yana Körfez ülkelerinin, Çin ile stratejik rekabetin arttığı bir dönemde, Amerikan çiplerine erişim konusunda ticaret kısıtlamalarına tabi tutulduğu belirtiliyor.

Trump yönetimi geçen hafta, Biden yönetiminin son günlerinde kabul edilen yapay zeka yayılım çerçevesini iptal ettiğini duyurdu, ancak hangi kuralların yerini alacağı hala netleşmiş değil.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *